حیوانات خانگی جزیی از امانات در دست ما از طرف خداوند هستند و در اسلام مورد توجه ویژه قرار گرفته اند بطوری که اسلام برای آنها حق نفقه قایل شده است.
آنچه که در اسلام موجب وجوب نفقه بر ذمه انسان می شود، سه چیز است: 1ـ زوجیت؛ 2ـ قرابت؛ 3ـ ملکیت (ملک). بنابراین هر جانداری که در اختیار کسی قرار بگیرد، باید نفقه اش توسط مالک پرداخت گردد. البته این حکم حقوق هر حیوانی را اعم از اینکه گوشتش خوردنی باشد یا نه، و به نحوی از انحاء قابل بهره برداری باشد یا نه، شامل می شود (نجفی, بی تا, ج 31, ص 394). در متون فقهی در مورد نفقه حیوانات آمده است که: اگر کسی حیوانی را مالک شود، رسیدگی و نفقه آن حیوان بر او است؛ خواه حلال گوشت باشد یا حرام گوشت. پرنده و غیر پرنده نیز فرقی ندارد. زیرا هر کدام برای خود حرمتی دارند... اگر آن حیوان حلال گوشت باشد، صاحبش مخیر است بین سه چیز:1ـ غذا؛ 2ـ ذبح؛ 3ـ فروش. و اگر حرام گوشت باشد مالک آن بین دو راه مخیر است: 1ـ غذا؛ 2ـ فروش (نایینی، 1378، ص 48).
بنابراین می بایست در وصیت نامه های خود به حیوانات خانگی توجه ویژه شود.
بر طبق قوانین ایران، حیوانات نمی توانند از ارث سهمی ببرند ولی مالک می بایست وسیله (نفقه) زندگی حیوان را فراهم نماید.
همین حالا در «وصیت ساز» عضو شوید و وصیت نامه خود را آنلاین و رایگان تنظیم کنید. برای شروع اینجا کلیک کنید.
در این راستا وب سایت «وصیت ساز» این امکان را فراهم می کند تا حیوانات خود را در قسمت «بدهی ها وام ها و دین ها» ثبت کنید و بخشی از اموال خود را بعنوان نفقه به حیوان خود اختصاص دهید. این روش در تصویر زیر نشان داده شده است:
در صورتی که می خواهید به صورت دقیقتر تکلیف حیوان ارث حیوان خود را مشخص کنید، می توانید این حیوان را در قسمت وراث خود ثبت و بخشی از اموال خود را به حیوان اختصاص دهید. باید توجه داشته باشید که این روش طبق قوانین ایران وجهه قانونی نخواهد داشت. ولی در صورتی که هنوز تمایل به اجرای این روش دارید می بایست ابتدا به قسمت «تعیین وراث» رفته و حیوان خود را به عنوان یک وارث ثبت کنید. سپس در قسمت «تعیین سهم وراث» می توانید بخشی از اموال خود را به حیوان مورد علاقه خود اختصاص دهید.